watermelon

Vandmelon-effekten!

Har du nogensinde hørt om vandmelon-effekten? Det havde jeg i hvert fald ikke, indtil for nylig. Men den giver så god mening, navnet skal nemlig forståes ret bogstavligt. Beskriv en vandmelon. Udover at være en frugt, rund og fuld af kerner, er den nemlig grøn udenpå – men rød indeni…

Og det er lige præcis DER navnet opstår fra. Vandmelon-effekten er nemlig det der opstår, når ansatte ikke tør fortælle ledelsen hvad de virkelig synes, og hvordan det virkelig går. Istedet farver de alle målingerne grønne, som om alt går super, selvom det ikke er tilfældet.

Så hvis man gravede lidt dybere, ville man opdage at virkeligheden var rød, som en vandmelon…

Resultatet er at ledelsesbeslutninger træffes, uden kendskab til flertallet af de problemer og udfordringer, virksomheden står overfor. Mange ledere er bevidste om dette, de ved bare ikke, hvordan de skal få adgang til den sande udgave af tingenes tilstand.

Først og fremmest ved de ikke HVEM de skal spørge, for at få sandheden at vide. Herudover er de ikke sikre på, at det svar de ville få, nu også ville være sandheden. Tilliden til ledere er lav, faktisk er det ifølge Forbes 63% af ansatte der ikke stoler på deres ledere. Så hvorfor skunne man have lyst til at dele sandheden med dem?

Men hvem skal de så spørge? De skal identificere de 3% vigtigste influencers i virksomheden. Det er dem kollegaerne går til, lytter til – og stoler på i hverdagen. Og derfor udpeges de også af deres kollegaer, via en netværksanalyse.

Når de 3% er identificeret, skal ledelsen involvere dem, informere dem og ikke mindst lytte til dem. Lad dem stille spørgsmål, og få indflydelse i det omfang det er muligt. Det er nemlig ikke uden grund at de også kaldes ’Folkets Stemme’.

Disse, af deres kollegaer udvalgte medarbejdere, kan blive de bedste ambassadører virksomheden få.

Det er dem der sørger for at deres kollegaer forstår hvad der sker i virksomheden, og det er dem der kan bringe sandheden fra ’folket’ videre til ledelsen, uden vandmelonfilteret 😊